domingo, 24 de julio de 2016

DIA 8. CARAVANA A GRÈCIA: OBRINT FRONTERES


Velatori davant l'ambaixada de l'Estat espanyol a Atenes


Ha arribat l'últim dia d'accions de la Caravana, 23 de juliol de 2016, la darrera nit, més de 50 persones de diferents territoris de l'Estat Español, s'han reunit enfront de l'ambaixada d'Espanya a Atenes per a realitzar una perfomance en protesta per la indiferència i falta de compromís del govern encara en funcions presidit per Mariano Rajoy.



Una filera de veles il.luminades junt amb una pancarta on es podia llegir: VERGONYA emmarcaven el passeig on hi és situada l'ambaixada d'Espanya a Atenes. Aquestes persones romanien immòbils en el sòl durant uns cinc minuts. Després d'aqueixos moments de silenci, ha començat un cant d'una de les participants a manera de plor i seguidament, ha arribat un nodrit grup de policies que s'han situat en fila entre la pancarta i la porta de l'ambaixada, per a protegir-la. A pesar que portaven escuts antidisturbis, l'acte s'ha celebrat sense cap tipus d'incident.




Després del cant s'ha fet el silenci i s'ha llegit un escrit on hem expressat el malestar que ens ha generat  veure i experimentar en primera persona les situacions en les quals es troben les persones que cercant refugi els ve a la trobada la mort en el mar Mediterrani. També hem posat en evidència l'empatia i gratitud que sentim cap el poble grec per la solidaritat que està demostrant en contraposició a l'actitud de les institucions europees, que miren a un altre costat, reafirmant-se en polítiques racistes ,segueixen sense assumir les seues responsabilitats.


A més, a aquest sentiment d'indignació, se suma el fet esdevingut el matí del divendres, quan vam intentar reunir-nos amb l'ambaixada i el cònsol ens ha rebut a la porta amb l'excusa que “no hi havia suficient espai dins i que haurien d'estar dempeus igualment”.







Preteniem poder parlar a la reunió amb l'ambaixador al que li havíem portat els 14 punts a manera d'exigències que es van decidir el passat 5 de juliol a l'assemblea de coordinació de la Caravana a Madrid, aquest acte formava part de la intensa agenda que hem anat desenvolupant des del dia 15 de juliol i que ens ha portat a més de 250 activistes de 19 ciutats de l'Estat espanyol a traslladar-nos fins a Grècia, amb una Caravana de cinc autobusos. 


Per finalitzar amb les nostres reivindicacions ha tingut lloc una multitudinària manifestació enfront de l'ambaixada espanyola a Atenes el matí de hui. Més de 500 persones ens hem concentrades al peu del mític Acròpoli, per a expressar la seua repulsa a les polítiques de migració i asil del Govern espanyol i la seua decepció amb l'actitud de menyspreu que va tenir el cònsol Juan Sáez d'Heredia en negar-se a rebre'ns en les instal·lacions diplomáticas.



La manifestació, que va transcórrer per uns 500 metres davant la mirada atònita de desenes de turistes, va tindre el mateix caràcter pacífic amb el qual es van desenvolupar tots els actes, visites i accions dutes a terme per la Caravana en la seua estadía a Grècia. El crit de “Obri l'Ambaixada” d'alguna forma va vindre a sintetitzar la distància que intervé entre una ciutadania compromesa amb la situació de les persones refugiades i la sòrdida ceguesa de les autoritats espanyoles i europees.


“Jo no vull pertànyer a aquesta Europa” es va escoltar en reiterades oportunitats, la qual cosa es va correspondre amb una acció de rebel·lia contundent: el trencament i crema de desenes de passaports espanyols.





Així mateix, activistes de la Caravana vam executar una performance que va emocionar a totes les persones presents i va omplir el matí de proclames i càntics, al mateix temps que els sòls es van omplir de marques de mans roges, ensangonades. “Les polítiques de la Unió Europea maten”, es va cridar.




Aquest acte va vindre a tancar les nostres activitats, aquesta ha sigut una iniciativa que l'organització ciutadana considera amb prou tasques, només un punt de partida que ha servit no solament per a conèixer i denunciar la realitat que les persones refugiades estan vivint a Grècia, sinó fonamentalment per a poder articular-nos entre les diferents iniciatives ciutadanes de l'Estat espanyol amb la finalitat de guanyar eficàcia en la lluita a favor dels drets de les persones refugiades i migrants, i contra les fronteres.

La Caravana no arribem a la nostra fi, simplement seguim en el camí de la lluita.
Gràcies a totes les persones que heu fet possible que la veu de les invisibilitzades es faça sentir a desenes de ciutats, des de les activistes que fem part d'aquesta Caravana a Grècia fins a les que no ens vau poder acompanyar i vau haver de romandre a les vostres ciutats, les que vau aplegar fins a Barna o altres etapes del viatge, les que malgrat tot, us heu quedat a ajudar com voluntaries de manera altruista a les persones refugiades en el terreny. Gràcies també a les que heu col.laborat econòmicament, amb recursos humans i materials, fent difusió o simplement solidarizant-vos e indignant-vos amb la nostra causa.

Però sobre tot, GRÀCIES a les refugiades i les migrants que heu eixit amb nosaltres als carrers per  exigir vies segures d'asil i refugi a Europa, per la vostra lluita diaria, per demostrar-nos la valentia de qui no té por a res perquè ja ho va perdre tot, per no rendir-vos davant una fortalessa europea, un "primer món" que us tanca les portes per a tindre una vida segura i digna, que viola sistemàticant els vostres drets humans, que són de totes. Sou el major exemple de resiliència, empoderament, coratge i força per a la humanitat.

"Si es vol acabar la guerra amb altra guerra mai aconseguirem la pau. Els diners gastat en tancs, en armes i soldats s'ha de gastar en llibres, llapis, escoles i professors" (Malala Yousafzai, Premi Nobel de la Pau, 2014)


CARAVANA A GRÈCIA: OBRINT FRONTERES







No hay comentarios:

Publicar un comentario